Breadcrumbs



Pradžia

Spalio 10-oji yra Pasaulinė košės diena. Košės dienos tikslas - atkreipti dėmesį į subalansuotą mitybą bei paskatinti mokinius kiekvieną dieną pradėti nuo maistingų ir energijos visai dienai suteikiančių pusryčių. Mokykloje nuolat ugdomi mokinių sveikos gyvensenos įpročiai, todėl prie šios Pasaulinės dienos paminėjimo prisijungė ikimokyklinukai, priešmokyklinukai bei 1-4 klasių ugdytiniai. Mokiniai prisiminė sveikos mitybos principus, aptarė maisto pasirinkimo piramidę. Tyrinėjo grūdinius produktus, aiškinosi, kurie priklauso pilno grūdo grupei. Sužinojo, kokia yra košės nauda mūsų organizmui. Taip pat vaikai išsiaiškino, iš ko yra gaminamos košės, kokį kelią turi nueiti grūdas, kol tampa gardžia koše. Tyrinėjo ir lygino javų rūšis, iš kurių yra ruošiama žaliava košėms gaminti. Ugdytiniai susipažino su senosiomis košės virimo tradicijomis (moliniame puode, krosnyje). Nustebo sužinoję, kad seniau šio patiekalo virėjai buvo vadinami košviriais. Berniukai susidomėję klausė pasakojimų apie kareiviškos košės istorijas bei receptus. Užsiėmimo dalyviai ragavo įvairių rūšių, skonių košes. Gardino jas vaisiais, medumi, sėklomis, cinamonu, riešutais, prieskoninėmis žolelėmis ir net daržovėmis. Aptarė, kokie košės pagardai yra palankūs sveikatai, kokių reiktų vengti. Žiūrėjo filmuką „Apie kiškiuką, kuris nenorėjo valgyti“, aptarė jį, kūrė inscenizacijas. Grupelėmis atliko kūrybinius darbus „Šaukštas gardžios košės“. Mokiniai noriai pasakojo apie tai, kokias košes jie valgo namuose, dalinosi receptais. Tikimės, kad vaikai nuo mažų dienų supras sveikos mitybos svarbą jų organizmui ir išmoks priimti sveikatai palankius mitybos sprendimus. 

Visuomenės sveikatos specialistė Reda Tamošaitienė

Pradinių klasių mokytoja Edita Burbienė


Hilliger Media Shop
Template "mytownfree" designed by Hilliger Media (Copyright © 2011)